6 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

10 kontrollfrågor till takläggaren

Här är 10 frågor att ställa till takläggaren för att du ska veta att ditt tak blir renoverat eller omlagt på rätt sätt, till bästa pris och med hållbarhet och lång livslängd i fokus.


1. Vilket takmaterial bör jag ha?

Även om du exempelvis idag har tegeltak och med all säkerhet kommer fortsätta med samma typ av tak sp bör du alltid höra med takläggaren om vad de rekommenderar. Ibland kan det löna sig rejält att tänka nytt och kanske våga prova ett helt annat takmaterial än det du hade tänkt dig från början. Takläggarna är proffs och kan sina saker, utnyttja deras kunskap till fullo.


2. Bara ”yta” eller en hel takombyggnad?

Ibland kan det faktiskt vara ekonomiskt fördelaktigt att bygga om takkonstruktionen helt. Att ”bara” byta ut pannor, plåt eller papp är givetvis väldigt bra för husets och takets välmående men att konstruera om taket helt kan vara gynnsamt både för att det kan innebära exempelvis bättre och mer effektiv isolering, mer yta på vinden eller helt enkelt ett snyggare yttre som i sin tur höjer värdet på huset (om en framtida försäljning finns ”på tapeten”). Återigen bör du åtminstone rådfråga takentreprenörerna om vad de rekommenderar.


3. Har ni F-skattesedel, Försäkring och rätt behörigheter?

En enkel men viktig fråga som du aldrig bör skippa – be om takläggarens organisationsnummer och känner du dig osäker på deras seriositet kan du med fördel ringa Skatteverket samt kronofogden och höra att firman är riktig samt att de inte har t.ex. gamla obetalda skulder eller liknande ”skelett i garderoben”. Kontrollera även att företaget har tillräckliga försäkringar (allriskförsäkring och ansvarsförsäkring) och rätt behörighet för att utföra aktuellt arbete.


4. Har ni referenser på liknande arbeten och tak?

Ska du exempelvis göra en takomläggning på ett papptak, be gärna takfirman visa upp något tidigare jobb de gjort med papptak. Då får du svart på vitt att du vet vad de sysslar med, och var inte rädd för att faktiskt kontakta referensen och höra hur du upplevde takfirman i fråga.


5. Varför just plåttak/papptak/betongtak/o.s.v.?

Be takläggaren motivera varför just den typ av tak du är ute efter är det bästa alternativet. Är det priset, energibevarande egenskaper, enkelt underhåll, utseende, eller något helt annat som gör att just din typ av tak är det bästa möjliga?


6. Har takläggarna rabatt på material?

Ett tidigt val du måste göra är om du ska köpa in material till takarbetet själv, eller om du ska låta takföretaget sköta hela baletten från ”ax till limpa”. Oftast har takläggarna bra rabatter hos grossister och återförsäljare vilket gör att du oftast får billigare material på så sätt, men det skadar aldrig att kolla upp materialpriser på egen hand också för att ha en referenspunkt i förhandlingen.


7. Är ni anslutna till någon branschorganisation?

Många hantverkare och takläggare är anslutna till särskilda branschorganisationer som kan tillhandahålla utbildningar och certifieringar för särskilda moment inom exempelvis en takomläggning eller annat takjobb. Det är inte nödvändigt så att en bra takläggare måste vara ansluten till en branschorganisation, men kolla alltid för säkerhets skull då det kanske kan vara en viktig faktor när du sedan väljer vilken takläggares offert du ska godkänna.


8. Hur ser det skriftliga avtalet ut?

Fråga om du kan få se ett exempel på hur ert avtal kan se ut, och var noggrann med att priset anges, tidsramen för projektet samt vad som gäller i termer av service och garanti.


9. Hur länge kommer taket att hålla?

Livslängden på ett tak varierar mycket beroende på vilken typ av tak det är och hur pass utsatt det är för väder och vind. Ett proffsigt lagt tegeltak kan hålla uppemot ett sekel om det underhålls korrekt medan andra taktyper ofta har kortare livslängder. I vilket fall är det bra att fråga takfirman hur länge de tror att ditt tak håller och vilket underhåll som krävs för att maximera livslängden.


10. Hur vet jag att taket är korrekt lagt?

Till sist bör du komma överens om hur det färdiga arbetet ska besiktigas. Antingen genom att ni går igenom jobbet med en oberoende besiktningsman, eller genom tydliga garantier i avtalet mellan er. Se till att få så mycket tips från takläggaren som möjligt kring hur du bäst gör rent taket och kontrollerar det årligen, för att maximera takets livslängd.


Skapa en prisförfrågan här >>